O Kakau

Kakao Criollo - Theobroma - NÁPOJ BOHŮ

Ano, takto nazval švýcarský přírodovědec Carl von Liné posvátnou rostlinu z Amazonie. Nejvíce se udává, že za ni vděčíme Olmékům z jižního Mexica, kteří jej používali na své ceremonie. Ve své době boby kakaa sloužili i jako platidlo.

Pravdou je, že toto "indiánské kakao" nejvyšší kvality naleznete v tropických lesích ve velké časti Jižní Ameriky. V Peru jsou jejími nejznámějšími pěstiteli Ashanikové.

Ale samozřejmě ho naleznete i na území jiných kmenů.

Proč zrovna Criollo? Typů kakaa je více  - nejznámější jsou Forastero, Criollo a  Trinitario. Rozdílem je, že Criollo má malou produkci - to znamená, že na jednom keříku, je jen pár lusků. A proto tyto lusky obsahují nejkvalitnější boby, protože síla země, která vystupuje rostlinou, není tolik rozmělněna. Je to něco podobného, jak s dobrým vínem, čím méně hroznů na rostlině, tím kvalitnější.

Jak pomáhá kakao Criollo? Řečeno moderním jazykem, obsahuje antioxidační látky a stimuluje organismus. Možná proto, jsou děti z Peru tak akční a nezdolné..

Kakaové máslo dodává pružnost pleti.

Samozřejmě nelze srovnávat kakaa z obchodů, které jsou ochuzena o své kakaové máslo a jako tuk je přidán palmový olej. Nejedná se tedy ani o kakao holandskéo typu ani jiná běžná kakaa.

Toto je pravé kakao Criollo, nakoupené u malopěstitele v Amazonii a jeho rodinou vyrobené malé křivé čokoládičky se silou peruánského jaguára. Farma a výrobna seňora Felipe, nedaleko Pucallpy pro nás kakao zpracovává a balí.

Pro zdraví i kakaové ceremonie.

Nutriční hodnoty kakaa, které prodáváme (pro nejnovější šarži z léta 2022 - 90g a 500g balení):

Na 100g:

energetická hodnota 628,8 kcal
sacharidy 11,85 g
z toho cukry 1,54 g
tuky 55,37 g
z toho  nasycené mastné kyseliny 28,745 g
bílkoviny 13,29 g
vláknina 14,94 g
sodík 7,9 mg/kg