Kakao Criollo - Info

Kakao Criollo- Theobroma -NÁPOJ BOHŮ

Ano takto nazval švýcarský přírodovědec Carl von Liné posvátnou rostlinu z Amazonie. Nejvíce se udává, že za ni vděčíme Olmékům z jižního Mexica, kteří jej používali na své ceremonie. Ve své době boby kakaa sloužili i jako platidlo.

Pravdou je, že toto "indiánské kakao" nejvyšší kvality naleznete v tropických lesích ve velké časti Jižní Ameriky. V Peru jsou jejími nejznámějšími pěstiteli Ashanikové.

Ale samozřejmě ho naleznete i na území jiných kmenů.

Proč zrovna Criollo? Typů kakaa je více např. Forastero, nebo Trinitario. Rozdílem je, že Criollo má malou produkci- to znamená, že na jednom keříku, je jen pár lusků. A proto tyto lusky  obsahují nejkvalitnější boby, protože síla země, která vystupuje rostlinou, není tolik rozmělněna. Je to něco podobného, jak s dobrým vínem, čím méně hroznů na rostlině, tím kvalitnější.

Jak pomáhá kakao Criollo? Řečeno moderním jazykem, obsahuje antioxidační látky a stimuluje organismus. Možná proto, jsou děti z Peru tak akční a nezdolné..

Kakaové máslo dodává pružnost pleti.

Samozřejmě nelze srovnávat kakaa z obchodů, které jsou ochuzena o své kakaové máslo a jako tuk je přidán palmový olej. Nejedná se tedy ani o Kakao holandskéo typu ani jiná běžná kakaa.

Toto je pravé kakao Criollo, nakoupené u malopěstitele v Amazonii a jeho rodinou vyrobené malé křivé čokoládičky se silou peruánského jaguára. Farma a výrobna seňora Felipe, nedaleko Pucallpy pro nás kakao zpracovává a balí.

Pro zdraví i kakaové ceremonie.